zaterdag 22 oktober 2011

Bali en Hong Kong

Deze week moest Leoniek voor haar werk naar Hong Kong, terwijl het schoolvakantie van MKIS was en we eigenlijk een vakantie naar Langkawi hadden gepland. Omdat Leoniek al eens op Bali was geweest en Michiel dat nog wel eens wilde zien, besloten dat de mannen zonder Leoniek vijf dagen naar Bali gaan.
Een verblijf op de 109e verdieping van een mooi hotel in hartje Hong Kong maakte veel goed en uiteindelijk was alleen donderdagavond na terugkomst uit Hong Kong saai, omdat er op vrijdagavond een etentje met de hockeydames was. Maar vakantie met z'n vieren was natuurlijk leuker geweest.

Een voorspoedige heenreis maandag naar centraal Bali (Ubud). Ondanks het toerisme bevestigt dit deel van Bali het beeld dat ik van Bali had: mooie rijstvelden, veel hindoeistische (huis)tempels en een relaxte sfeer. Veel aanspraak van mensen, ook omdat we natuurlijk een apart gezelschap waren: blanke vader met twee verschillend gekleurde jongetjes. Hoe vaak ik niet heb uitgelegd dat Leoniek "on business trip" was en dat de jongens "adopted" waren is niet te tellen.
Een eenvoudig, rustig hotel, iets van de drukke weg afgelegen, met aan de achterzijde uitzicht op de rijstvelden èn een zwembad. Erg lekker na de vermoeiende activiteiten die we hier in Ubud hebben ondernomen.


Dinsdag hebben we gefietst. 's Ochtends eerst een klein uurtje met een busje naar het startpunt, wat hoger in de heuvels gelegen. Vandaar in een kleine 3,5 uur naar beneden gefietst (met een paar kleine klimmetjes), met nog een Nederlandse jongen en een ouder Australisch stel. Onderweg gestopt voor een wandelingetje door de rijstvelden, bezoek aan een school, Balinees familiehuis, tempel. De fietstocht ging grotendeels over rustige landweggetjes, maar ook een stukje tussen de rijstvelden door. Mooie uitzichten over rijstvelden en hindoeïstische bouwwerken, tempels, beelden enz. De fietstocht werd afgesloten met een welverdiende Balinese lunch.

De volgende ochtend de wekker om 2.30 uur gezet omdat we om 3.00 uur opgehaald werden voor onze beklimming van de Mount Batur, een echte vulkaan! Met een busje naar het startpunt en om 4.00 uur in het pikkedonker gestart met een clubje waarin nog twee Nederlanders, vier Duitsers en een Japanner meeliepen. Aanvankelijk redelijk stijgend door het bos, werd het tweede deel van de klim stijl omhoog over lavarotsen en lavagruis. Maar de beloning was een mooie zonsopgang en de top van de vulkaan op 1.717 meter.

De vulkaan is nog actief en in 2000 voor het laatst uitgebarsten. Op verschillende plekken kwam hete lucht uit de rotsen (je kon je hand er niet in houden, zo heet), waar de gidsen bananen en eitjes voor het ontbijt gaar stoomden. Van bovenaf waren de krater, de lavastromen, de caldera rondom de vulkaan goed te zien. In een kleine twee uur, met een tussenstop bij een grot, teruggelopen. Een hele prestatie van Maarten en Vincent, die beter liepen dan menig volwassene. Vincent babbelde (zoals gebruikelijk) honderduit met iederen.

Daarna nog twee dagen aan het strand van Legian. Samen met Kuta wordt dat wel het Benidorm van Bali genoemd. Inderdaad erg toeristisch, maar geen hoogbouw of zo, het blijft redelijk Balinees. Het ging uiteindelijk alleen om het strand. Woensdagmiddag, donderdagochtend en -middag en vrijdagochtend stonden in het teken van zwemmen (of beter, in de golven duiken) en zandkastelen bouwen. Het zeewater was redelijk koud (Indische Oceaan) en niet de Zuid-Chinese Zee of Straat van Melakka, zoals we in Maleisië gewend zijn. De golven daarentegen zijn van een serieus surf-niveau. De eerste brekers zo'n drie meter hoog maar ook bij het strand nog behoorlijk stevig. Geen foto's, want uiteindelijk zijn alle strandfoto's min of meer hetzelfde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten